con1_meny_top_over.png  con1_meny_top_shadow.png
A.P. Teknik-Konsult AB
con1_meny_top_under.png

   

 

Hemmafixaren

Vanliga fel i gamla fastigheter

Mycket kan hända då man renoverar en gammal fastighet för det finns massor bakom väggarna som man inte ser. När man exempelvis kopplar ihop gamla elledningar, som är isolerade med gummi och tjärpapp, med nya elledningar kan det skapa problem. Den gamla isoleringen faller sönder och kan orsaka överledning till jord med varmgång och brand som följd.

- Idag är det många "hemmafixare" som renoverar sina gamla hus. Olagliga och felaktiga elinstallationer kan leda till bränder. Man förstår inte riskerna och branden är ett faktum, säger Lars Melchert.( inspektör på Elsäkerhetsverket)

Hemmafixad el orsakar bränder

Det har blivit en trendigt att fixa hemma. När man hanterar el gäller dock att veta vad man gör. Det finns saker som inte vem som helst får göra, som att byta ett ojordat uttag mot ett jordat, lägga in golvvärme eller sätta upp ett extra uttag. Den ökande mängden elinstallationsmaterial i bygghandeln har skapat en uppsjö av felaktiga och farliga elinstallationer utförda av hemmafixare. Många av de olagliga installationerna leder till bränder. Många tar inte el på allvar, säger Johan Martinsson (EIO).

Farliga elinstallationer allt vanligare

Felaktiga elinstallationer är en vanlig orsak till bränder. Exempel på felaktiga installationer i hem är underdimensionerade kablar, glappkontakter i dosor och vägguttag, infällda spotlights som blir överhettade på grund av för lite luftutrymme, fuktinsläpp i felinstallerade elrör och jordade installationer blandats med ojordade. Undersökning visar att många svenskar gör installationer som enligt lag måste göras av fackman, säger Joakim Grafström (Elsäkerhetsexpert).

 
   

© A.P. Teknik-Konsult AB | 070-542 61 06 | bjorkhaga@telia.com | Hemsida med Sitoo